Clătirea la persoanele cu aparate dentare

Aparatul dentar este un instrument ortodontic frecvent utilizat pentru a ajuta la corectarea dinților înghesuiți, strâmbi sau a discrepanțelor maxilarului. Aparatul dentar oferă o serie de avantaje, inclusiv un zâmbet mai atractiv, o funcție dentară îmbunătățită și dinți mai drepți. Medicul stomatolog vă va oferi instrucțiuni despre cum să aveți grijă de aparatul dentar înainte de a părăsi cabinetul. Instrucțiunile pot părea copleșitoare la început, dar îngrijirea aparatului dentar nu este nici pe departe atât de dificilă pe cât ați putea crede. Igiena orală și disciplina alimentară sunt printre cele mai importante aspecte ale întreținerii aparatului dentar.

Beneficiile purtării aparatului dentar

Probabil că vă imaginați dinți drepți atunci când vă gândiți la aparatul dentar. Deși îndreptarea dinților este unul dintre principalele motive pentru care ortodonții și stomatologii recomandă aparatul dentar, acesta nu este singurul. Purtarea unui aparat dentar are mult mai multe avantaje decât cele de ordin estetic. Este adevărat, aparatul ortodontic vă  poate oferi un zâmbet frumos, dar să analizăm și alte moduri în care acesta poate fi benefic pentru sănătatea dumneavoastră generală.

Ameliorarea tulburărilor de vorbire

Știați că asimetria dinților noștri are efecte asupra modului în care pronunțăm cuvintele? Dinții sunt importanți pentru a ne ajuta să pronunțăm clar cuvintele. Prin urmare, dacă dinții sunt aliniați greșit, acest lucru poate avea un impact negativ asupra tiparelor de vorbire. Aparatul dentar poate contribui la îmbunătățirea vorbirii prin ajustarea poziției dinților dumneavoastră. În plus, realinierea maxilarului sau a dinților oferă limbii dumneavoastră mai mult spațiu pentru a se mișca, ceea ce reduce tulburarea vorbirii.

Prevenirea eroziunii osoase

Dinții nealiniați duc adesea la pierderea de os. Acest lucru apare atunci când bacteriile încep să roadă oasele. Aparatul dentar mută ligamentele parodontale prin întinderea țesuturilor conjunctive și a nervilor. În timp, oasele se vor reconstrui în mod natural odată ce se vor așeza în noul lor loc.

Aparatul dentar ajută la digestie

Funcția dinților în digestie este crucială. Alimentele trebuie să fie parțial mestecate de dinți înainte de a intra în stomac. Dacă dinții dumneavoastră sunt nealiniați, poate fi dificil să mestecați alimentele în bucăți mici. Ca urmare, digestia alimentelor durează mai mult în stomac. Alimentele vor fi digerate mai ușor și mai bine atunci când puteți mesteca corect cu ajutorul aparatului dentar.

Îmbunătățirea sănătății orale generale

Atunci când dinții sunt strâmbi sau înghesuiți, aceștia se pot suprapune și pot crea spații înguste. Dinții drepți se pot peria și curăța mai ușor, mai ales atunci când se utilizează și ața dentară. Dinții dumneavoastră vor fi aliniați și spațiați în mod corespunzător ca urmare a tratamentului ortodontic, permițându-vă să vă curățați gura mai eficient.

Creșterea încrederii în sine

Unul dintre cele mai atrăgătoare aspecte ale aparatului dentar constă în creșterea stimei de sine a unei persoane. Atunci când dinții oamenilor sunt strâmbi, aceștia se simt adesea stânjeniți să îi arate. Ca urmare a acestui fapt, ne putem confrunta cu stimă de sine scăzută și anxietate. Este reconfortant să știți că aparatul dentar este o soluție pe termen scurt care vă poate oferi un zâmbet cald și încrezător o viață întreagă.

Igiena precară în timpul purtării aparatului dentar

Placa bacteriană

Caria dentară apare atunci când smalțul de pe suprafața dinților dumneavoastră începe să se uzeze. Folosirea aței dentare între fiecare dinte în parte poate ajuta la reducerea acestui fenomen.  Chiar dacă aveți aparat dentar, tot trebuie să învățați cum să vă curățați dinții cu aparatul dentar. Ultimul lucru pe care vi l-ați dori ar fi ca aparatul dentar să trebuiască să fie îndepărtat în mijlocul tratamentului din cauza plăcii prea multe și a bacteriilor care s-au acumulat în jurul acesteia.  Acest lucru ar întrerupe tratamentul și ar putea cauza ulterior o mulțime de probleme.

Evitați anumite alimente

Există unele alimente pe care ortodontul vă poate cere să le evitați în timpul tratamentului, cum ar fi:

  • Guma de mestecat
  • Consumarea oricăror alimente tari, cum ar fi morcovii și merele
  • Caramelele și ciocolata
  • Băuturile carbogazoase

Evitarea acestor tipuri de alimente va reduce riscul apariției cariilor dentare și a bolilor gingivale.

Pentru a afla mai multe informații puteți citi și articolul

5 SEMNE PRECURSOARE ALE BOLII GINGIVALE

Recomandări speciale pentru persoanele cu aparat dentar

Atunci când purtați aparat dentar, curățarea dinților în mod  eficient devine mai problematică și mai de durată. Din acest motiv, dezvoltarea punctelor albe de leziune în gură în timpul tratamentului ortodontic este de regulă un semnal că nu aveți o rutină de clătire eficientă. De asemenea, placa se acumulează mai rapid, făcând din boala gingivală un însoțitor frecvent al aparatelor dentare. Cea mai bună modalitate de a răspunde acestor provocări de curățare a gurii este de a practica o igienă orală bună, regulată, la domiciliu și de a menține consultațiile la medicul stomatolog.

Mențineți sănătatea orală generală

O gură sănătoasă are nevoie de o abordarea în trei pași:

  1. Periați
  2. Folosiți ața dentară
  3. Clătiți

Instrumente inteligente

  • Pastă de dinți cu fluor
  • Periuță cu peri moi sau periuță electrică
  • Oricât de dificil este, încercați să folosiți ața dentară
  • Clătiți cu apă de gură care ucide germenii din punctele greu accesibile

Rutina de clătire

Dacă dvs. sau o persoană pe care o cunoașteți poartă aparat dentar, sunteți obișnuit(ă) cu blocarea alimentelor în acesta. Aceasta este doar o parte a întregii experiențe. Și când purtați sârme moderne pe dinți (da, discutăm despre cele colorate fluorescent), există tot felul de fisuri și colțuri ascunse unde se pot agăța  resturile alimentare, facilitând acumularea plăcii și formarea tartrului. Ajustați-vă rutina de clătire astfel încât să vă asigurați un strat suplimentar de protecție. Avantajul lichidelor și a apei de gură LISTERINE® este că acestea ajung în acele zone greu accesibile pentru a menține dinții și gingiile sănătoase și curate.

PASUL 1: Turnați 20 de mililitri (4 lingurițe) de apă de gură LISTERINE ® într-o ceașcă.

PASUL 2: Fără a dilua soluția cu apă, turnați conținutul ceștii în gură.

PASUL 3: Clătiți de jur împrejur timp de 30 de secunde (încercați să numărați până la 30 în minte sau utilizând un cronometru). Nu vă faceți griji dacă nu ajungeți la 30 de secunde din prima - devine mai ușor de fiecare dată când încercați.

PASUL 4: În timpul clătirii, rotiți de jur împrejur în gură.

PASUL 5: Scuipați soluția în chiuvetă.

Recomandare vizuală: Oricât de dificil este, încercați să folosiți ața dentară.

*Advanced White si Advanced Defence Sensitive turnați 10 ml si clătiți timp de 60 de secunde. Nightly Reset turnați 15 ml si clătiți timp de 60 de secunde. 6+ pentru ape de gură fără alcool, cu excepția Advanced Defence Sensitive (+18) și 12+ pentru ape de gură cu alcohol.

Ghid ușor de utilizat de copii pentru clătire

LISTERINE® Teeth & Gum Defence Green Tea Gust Mai Puțin Intens

LISTERINE® Total Care

LISTERINE® Advanced Nightly Reset

Protejarea dinților atunci când purtați aparate dentare