De ce mi se retrag gingiile?

Dacă ați recunoscut unul dintre cele mai evidente semne ale bolii gingivale în stadiul incipient, acesta  este unul pe care nu trebuie să-l ignorați. Când observați că gingia și osul se retrag de pe dinți, și că partea de jos a dinților dvs. devine vizibilă, gingiile dvs. se retrag. Menționată deseori ca gingii care se micșorează, rădăcinile dinților dvs. sunt expuse la bacterii, iar gura dvs. devine susceptibilă la o întreagă gamă de probleme de sănătate. Dacă este însoțită de gingii roșii, inflamate care sângerează la periaj, boala gingivală în stadiu timpuriu este cel mai probabil motiv. Lăsată netratată, retragerea gingiilor poate avea consecințe grave, ireversibile, cum ar fi pierderea dentinei (țesutul osos dur, dens care formează marea parte a dintelui sub smalț și care vă menține dinții ficși), iar rădăcinile expuse pot deveni moi, dureroase sau infectate.

Altfel spus, retracția gingiilor apare atunci când acestea se retrag de pe dinți, expunând mai mult fiecare dinte și rădăcinile acestuia. Profesioniștii din domeniul sănătății se referă la aceasta folosind termeni precum retracție gingivală sau boală parodontală. Alte tipuri de boală parodontală includ gingivita și parodontita.

Cauze

Mai mulți factori diferiți pot cauza retracția gingiilor, printre care:

  • Boala parodontală

Aceasta se referă la infecția și inflamația gingiilor și a structurilor superioare ale gurii.

Această inflamație apare din cauza unei acumulări de depozite bacteriene numite placă bacteriană.

Factorii care pot cauza sau contribui la boala parodontală includ:

  • probleme de igienă orală
  • dinți strâmbi
  • obturații deteriorate sau problematice
  • punți sau proteze parțiale care nu se mai potrivesc
  • predispoziție genetică
  • modificări hormonale datorate sarcinii sau contraceptivelor orale
  • medicamente care cauzează uscăciunea gurii
  • tulburări specifice, cum ar fi sindromul Down și boala Crohn
  • stres
  • fumatul sau utilizarea oricărui produs din tutun
  • diabet
  • vârsta înaintată

Există două etape ale bolii parodontale. În primul rând, gingivita ce cauzează înroșirea și inflamarea gingiilor -  care fără tratament, poate duce la sângerări care pot evolua către parodontită.

În parodontită, gingia și țesuturile conjunctive se îndepărtează, iar între dinte și gingie se formează un buzunar care poate aduna bacterii. În timp, bacteriile provoacă o inflamație suplimentară.

Dacă gingia se retrage prea mult, poate duce la pierderea de os, iar mai apoi la slăbirea sau căderea dinților.

  • Periajul agresiv sau incorect

Periajul regulat este esențial pentru menținerea unei bune igiene orale. Cu toate acestea, utilizarea unei tehnici de periaj incorecte poate contribui la retracția gingiilor.

Marginea gingivală este partea din gingie care vine în contact cu dintele. Periajul incorect sau prea dur poate deteriora această zonă, ceea ce poate declanșa inflamarea gingiei și retracția.

Factorii de periaj care pot declanșa retracția gingivală includ:

  • aplicarea unei presiuni prea mari
  • utilizarea unei periuțe de dinți cu peri tari sau medii
  • periajul dinților cu o mișcare largă, orizontală
  • scrâșnirea și strângerea dinților

Mișcarea de scrâșnire a dinților exercită o presiune intensă asupra gingiilor, ceea ce poate provoca retragerea acestora în timp.

De asemenea, scrâșnitul dinților poate face ca dinții să se desprindă de la locul lor. În plus, scrâșnirea creează buzunare adânci între dinte și gingie, unde se pot aduna bacteriile. Aceste bacterii declanșează inflamarea gingiilor și pot agrava retracția gingivală.

  • Îmbătrânirea

O analiză a literaturii de specialitate a constatat că procesul natural de îmbătrânire al organismului cauzează retragerea gingiilor. Pe măsură ce trec anii, osul alveolar și țesuturile moi suferă leziuni din cauza expunerii repetate la bacterii și alți agenți.

  • Leziunile

Un traumatism direct la nivelul țesutului gingival poate provoca retracția gingiilor în zona respectivă. Iată exemple de astfel de leziuni:

  • în timpul unei căderi sau al unui alt accident
  • în timpul procedurilor dentare
  • purtarea unei proteze parțiale care nu se potrivește bine
  • practicarea sporturilor de contact

  • Fumatul

Unele studii atestă că există o legătură între fumat și retragerea gingiilor. De exemplu, analiza anterioară a literaturii de specialitate a constatat, de asemenea, că persoanele care fumează au un risc de două ori mai ridicat de a avea retracție gingivală decât nefumătorii.

Tratamentul retracției gingivale

Atunci când practicile traumatice de periaj reprezintă cauza, reevaluarea îngrijirii dentare adecvate este prima linie de tratament.

Planul de îngrijire poate include următoarele:

  • Schimbarea regulată a periuței de dinți

Un instrument eficient este o periuță de dinți cu cap moale, ultra moale sau o periuță electrică cu detector de forță.

  • Încercarea unei paste de dinți diferite

Evitarea pastelor de dinți abrazive poate contribui la prevenirea retracției gingivale. O persoană poate lua în considerare, de asemenea, utilizarea unei paste pentru dinți sensibili.

  • Curățări și examinări dentare regulate la medical stomatolog

Vizitarea unui dentist de cel puțin două ori pe an pentru un control și o curățare poate contribui la tratarea retracției gingivale.

Prevenția retracției gingivale

Bolile gingivale pot fi prevenite. Iată câteva modalități prin care puteți să vă mențineți gingiile sănătoase:

1. Folosiți ața dentară

Folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi. Acest lucru ajută la îndepărtarea plăcii și a alimentelor care nu sunt accesibile periuței de dinți. Nu contează în ce parte a zilei folosiți ața dentară.

2. Efectuați igienizări bucale regulate

Dentistul dumneavoastră poate detecta simptomele timpurii ale bolii gingivale dacă mergeți la consult în mod regulat. În acest fel, simptomele pot fi tratate înainte de a se agrava. O curățare profesională este singura modalitate de a elimina tartrul. De asemenea, aceasta poate elimina placa ce v-a scăpat atunci când vă periați sau folosiți ața dentară. Dacă aveți gingivită, periajul, folosirea aței dentare și curățările dentare regulate pot ajuta la stoparea acesteia.

3. Renunțați la fumat

Încă un motiv pentru ca fumătorii să se lase de fumat: Fumatul este puternic asociat cu apariția bolilor gingivale. Deoarece fumatul slăbește sistemul imunitar, acesta face și mai dificilă lupta împotriva unei infecții gingivale. În plus, fumatul face ca gingiile să se vindece mai greu odată ce au fost afectate.

4. Periați-vă de două ori pe zi

Spălați-vă pe dinți după fiecare masă. Acest lucru ajută la îndepărtarea alimentelor și a plăcii prinse între dinți și gingii. Asigurați-vă că vă curățați și limba, deoarece aceasta poate găzdui bacterii. Periuța de dinți trebuie să aibă peri moi și să se potrivească confortabil în gură.

Luați în considerare o periuță de dinți electrică sau cu baterii. Acestea pot contribui la reducerea gingivitei și a plăcii mai mult decât periajul manual. Schimbați periuțele de dinți sau capetele de periuță de dinți la fiecare trei-patru luni, sau mai devreme dacă periile încep să se deformeze.

5. Folosiți pastă de dinți cu fluor

În ceea ce privește pasta de dinți, rafturile magazinelor sunt ticsite de mărci care pretind că reduc gingivita, împrospătează respirația și albesc dinții. Cum știți care este cea mai bună pastă de dinți pentru gingii sănătoase? Asigurați-vă că alegeți o pastă de dinți care conține fluor.

Pentru a afla mai multe informații puteți citi și articolul CE ESTE FLUORUL?

6. Folosiți o apă de gură terapeutică

De obicei disponibile fără prescripție medicală, apele de gură terapeutice pot ajuta la reducerea plăcii bacteriene, la prevenirea sau reducerea gingivitei, la reducerea vitezei cu care se dezvoltă tartrul sau la o combinație a acestor beneficii. În plus: clătirea ajută la îndepărtarea particulelor de alimente și a resturilor din gură, deși nu înlocuiește folosirea aței dentare sau periajul.

Cauzele gingivitei

LISTERINE® Teeth & Gum Defence

LISTERINE® Teeth & Gum Defence Gust Mai Puțin Intens

LISTERINE® Total Care

5 semne precursoare ale bolii gingivale

De ce îmi sângerează gingiile?