De ce îmi sângerează gingiile?

Pe măsură ce îmbătrânim, este din ce în ce mai frecvent să vedeți o picătură sau două de sânge în chiuvetă după periaj sau ața dentară - astfel că este frecvent ca mulți dintre noi să ne convingem să nu este mare lucru. Dar gingiile sângerânde - chiar și în timpul curățării la medicul stomatolog - nu sunt normale și nu sunt sănătoase. Acestea reprezintă semne-posibil împreună cu alte semnale de alarmă ignorate deseori, cum ar fi gingiile , roșii, iritate-ale gingivitei (boală gingivală timpurie). Milioane de adulți au o formă de boală gingivală, dar numai o foarte mică fracțiune realizează acest lucru, deoarece durerea gingivală nu este un simptom timpuriu.

Vești bune: boala gingivală în stadiu timpuriu este tratabilă, printr-o igienă orală îmbunătățită și vizite mai frecvente la medicul stomatolog pentru eliminarea plăcii dentare și a tartrului cu instrumentele profesionale. Dar ignorat, sângele din chiuvetă poate evolua la boala gingivală gravă (periodontita) care atacă gingiile, erodează osul maxilarului și este primul motiv pentru care dinții cad. Dacă ați depistat picături, nu așteptați încă o zi pentru a începe să vă îmbunătățiți rutina de periere, folosirea aței dentare și .

Sângerarea gingivală - cauze posibile

Sângerarea gingivală poate fi cauzată de o varietate de factori. Următoarele sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale sângerării gingiilor:

Tehnică de periaj incorectă sau dură

Multe persoane cred că periajul viguros al dinților reprezintă cea mai bună metodă de a-i curăța cât mai bine. Gingiile noastre, pe de altă parte, sunt incredibil de sensibile, iar atingerea lor atunci când ne periem puternic le poate irita și provoca sângerări.

În acest caz, periajul cu mișcări circulare este eficient pentru a preveni retragerea și deteriorarea gingiilor.

Alegerea incorectă a periuței de dinți

Mulți oameni cumpără periuțe de dinți cu peri duri, crezând în mod eronat că o mai mare abrazivitate îi va ajuta să își curețe mai bine dinții. De fapt, este mult mai probabil ca acestea să vă deterioreze smalțul dinților și să vă irite gingiile. În schimb, alegeți periuțe cu peri moi sau medii.

Tehnică incorectă de folosire a aței dentare

Folosirea aței dentare nu se adresează oricui, iar dacă o utilizați incorect, puteți să vă tăiați gingiile sau să cauzați retragerea acestora. Folosiți întotdeauna ața dentară ușor, urmărind curbura fiecărui dinte în timp ce utilizați ața dentară de sus în jos.

Boală gingivală

Este o afecțiune progresivă care necesită intervenția promptă a experților și tratament pentru a evita deteriorarea ulterioară.

Boala gingivală este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerării gingiilor. Dacă nu este tratată, boala gingivală progresează până la parodontită, care este legată de o serie de probleme semnificative care vă pot afecta sănătatea orală și sănătatea generală. Abcesele, degenerarea oaselor maxilare, pierderea dinților, bolile cardiovasculare și infecțiile pulmonare sunt câteva exemple în acest sens.

Pentru a afla mai multe informații, puteți citi și articolul

5 SEMNE PRECURSOARE ALE BOLII GINGIVALE

Proteze dentare necorespunzătoare

Protezele dentare care nu se potrivesc corespunzător pot provoca sângerări gingivale și răni dacă vă zgârie gingiile. Persoanele care nu își îndepărtează proteza dentară noaptea sunt mai predispuse la sângerări ale gingiilor. În plus, dacă purtați proteze dentare, periajul dinților și curățarea temeinică a protezei sunt extrem de importante pentru a evita acumularea plăcii bacteriene și inflamarea gingiilor.

Obiceiuri alimentare nesănătoase

Unele componente din alimentele procesate ar putea să vă irite gingiile și să vă producă sângerări la nivelul acestora. Evitați alimentele procesate și pline de zahăr în favoarea unei diete bine echilibrate, bogate în fructe, legume și alimente bogate în calciu, vitaminele A, K și C și magneziu.

Sarcină

Gingiile inflamate, roșii și sensibile care sângerează la periaj sau la folosirea aței dentare afectează aproximativ jumătate dintre femeile însărcinate. Acest lucru apare ca urmare a schimbărilor hormonale care au loc în timpul sarcinii, care modifică răspunsul organismului la bacteriile ce provoacă boli ale gingiilor. Spălatul pe dinți de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor și folosirea zilnică a aței dentare va contribui la menținerea gingiilor și a dinților sănătoși în timpul sarcinii.

Alte probleme de sănătate

Pacienții cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi bolile hepatice, anomaliile de coagulare a sângelui, anemia, leucemia și arterita temporală, sunt mai predispuși la sângerări gingivale.

Cum să preveniți

Primul pas în tratarea sângerării gingiilor este menținerea unei bune igiene dentare. Igienizările profesionale ar trebui făcute de două ori pe an la dentistul dumneavoastră. Periajul și folosirea corectă a aței dentare pot contribui la îndepărtarea plăcii de pe linia gingivală și la scăderea riscului de boală parodontală.

De asemenea, medicul stomatolog vă poate indica cum să folosiți o apă de gură antiseptică pentru a reduce formarea plăcii. În plus, clătirea cu apă caldă cu sare poate ajuta la calmarea gingiilor inflamate și care sângerează.

Spălați-vă pe dinți cu o periuță de dinți moale. Aceasta este blândă cu gingiile inflamate, mai ales dacă sunteți predispus să sângerați după periaj. Periile cu peri medii și duri pot fi prea abrazive pentru gingiile dumneavoastră.

Ar fi bine să vă gândiți și la achiziționarea unei periuțe de dinți electrice. Aceste periuțe de dinți au capete de periuță special concepute care vă pot ajuta la curățarea eficientă a dinților.

Când să mergeți la stomatolog

Dacă ați observat sânge în chiuvetă atunci când vă spălați pe dinți de mai multe ori în ultima lună, ar trebui să vă programați pentru un control la medicul stomatolog. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți respirație urât mirositoare sau un gust neplăcut în gură ce ar putea indica prezența halitozei.

Pentru a afla mai multe informații puteți citi și articolul

CE ESTE HALITOZA

Stomatologul dumneavoastră va putea să vă examineze amănunțit dinții și să evalueze sănătatea gingiilor dumneavoastră. Dacă ați fost diagnosticat cu boli ale gingiilor în stadii incipiente, medicul stomatolog vă va programa probabil pentru o curățare profesională pentru a îndepărta tartrul încăpățânat. De asemenea, vi se vor oferi instrucțiuni cu privire la modul în care să vă mențineți dinții cât mai curați posibil pentru a evita recidivarea acestei afecțiuni.

Cauzele gingivitei

LISTERINE® Teeth & Gum Defence

LISTERINE® Teeth & Gum Defence Gust Mai Puțin Intens

LISTERINE® Total Care

5 semne precursoare ale bolii gingivale

De ce mi se retrag gingiile?