Toate apele de gură tratează gingivita?

Ce este gingivita

Gingivita este un stadiu incipient al bolii parodontale, care este foarte frecventă în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 1 din 4 adulți suferă de o formă de infecție bacteriană, dintre care 15-20% dezvoltă o versiune severă a bolii.

Principalele simptome

Gingiile sănătoase sunt ferme, de culoare roz pal și se încadrează strâns în jurul dinților. Semnele și simptomele gingivitei includ:

  • Gingii inflamate sau tumefiate
  • Gingii de culoare roșu închis
  • Gingii care sângerează ușor atunci când vă periați sau folosiți ața dentară
  • Respirație urât mirositoare
  • Retracție gingivală
  • Gingii sensibile

Cauzele gingivitei

Este binecunoscut faptul că obiceiuri precum lipsa periajului, a utilizării aței dentare sau a clătirii cu apă de gură pot cauza boala parodontală sau gingivita, dar această inflamație a gingiilor are și alte cauze mai puțin cunoscute sau chiar surprinzătoare.

Cele mai frecvente cauze ale bolii parodontale sunt următoarele:

Placa

Principala cauză a bolii parodontale sau a gingivitei este placa bacteriană, o peliculă groasă de bacterii care se formează pe gingii și pe dinți și care poate fi îndepărtată printr-o rutină zilnică de periaj, folosirea aței dentare și clătire. Există milioane de adulți care suferă de boală parodontală într-un anumit stadiu. Vestea bună este că boala parodontală poate fi prevenită în stadiile sale incipiente, așa că ar putea fi timpul să adoptați noi obiceiuri sănătoase. Controalele dentare cel puțin o dată la șase luni sunt, de asemenea, esențiale.

Fumatul

Fumatul interferează cu funcția normală a celulelor țesutului gingival și lasă gura vulnerabilă la infecții, astfel încât reprezintă, de asemenea, o posibilă cauză a bolii parodontale.

Modificările hormonale

În timpul sarcinii sau, uneori, chiar și în timpul ciclului menstrual normal, fluctuațiile hormonale pot face gingiile mai vulnerabile la boala parodontală. Sarcina nu este o cauză intrinsecă a problemelor gingivale sau dentare, dar trebuie acordată o atenție specială îngrijirii orale în această perioadă pentru a menține gura sănătoasă. Un efect neobișnuit care apare adesea în timpul sarcinii este faptul că gingiile devin iritate, inflamate, roșii și sângerează ușor în timpul periajului sau al folosirii aței dentare, deși aceste simptome dispar de obicei după sarcină.

Medicamentele

Un efect secundar al unor medicamente este reducerea producției și a fluxului de salivă, lăsând o gură uscată în care bacteriile pot prolifera rapid. Dacă vă îngrijorează starea gingiilor, întrebați medicul dumneavoastră dacă tratamentul pe care îl urmați le poate afecta.

Deficiențele nutriționale

Consumul zilnic recomandat de vitamine poate fi dificil, dar deficitul de vitamina C poate fi deosebit de dăunător pentru gingii. O dietă bogată în zaharuri și carbohidrați și săracă în apă și vitamina C reprezintă o cale sigură de a avea probleme gingivale.

Dinții strâmbi

Dacă dinții, așa cum se întâmplă adesea, se suprapun sau sunt strâmbi sau nealiniați, pot reprezenta o cauză a bolii parodontale. Acest lucru se datorează faptului că dinții nealiniați creează mai multe spații în care placa se poate acumula și vă poate afecta dinții și gingiile.

Istoricul familial

Dacă aveți antecedente familiale de boală parodontală, comunicați-i acest fapt dentistului dumneavoastră, deoarece aceasta poate reprezenta un risc ușor mai mare de infecție bacteriană.

Principalele tratamente

Tratamentul profesional al gingivitei include:

Curățarea dentară profesională

Curățarea profesională inițială va include îndepărtarea tuturor urmelor de placă, a tartrului și a produselor bacteriene - o procedură cunoscută sub numele de detartraj. Detartrajul îndepărtează tartrul și bacteriile de pe suprafețele dinților și de sub gingii. Acesta îndepărtează bacteriile produse de inflamație, netezește suprafețele rădăcinilor, descurajând acumularea ulterioară de tartru și bacterii și permite o vindecare corespunzătoare. Procedura poate fi efectuată cu ajutorul unui laser sau a unui dispozitiv cu ultrasunete.

Restaurare dentară

Dinții nealiniați sau coroanele, punțile sau alte restaurări dentare care nu se potrivesc bine pot irita gingiile și îngreunează eliminarea plăcii în timpul îngrijirii orale zilnice. În cazul în care problemele cu dinții sau restaurările dentare contribuie la gingivita dumneavoastră, medicul dentist vă poate recomanda remedierea acestor probleme.

Îngrijirea continuă

Gingivita dispare, de obicei, după o curățare profesională amănunțită - atât timp cât continuați o bună igienă orală la domiciliu. Medicul dumneavoastră dentist vă va ajuta să planificați un program eficient la domiciliu și un plan de controale și curățări profesionale regulate.

Când trebuie să mergeți la dentist

Dacă observați orice semne sau simptome ale gingivitei, programați-vă o vizită la medicul stomatolog. Cu cât vă adresați mai repede medicului, cu atât mai mari sunt șansele de a stopa deteriorările provocate de gingivită și de a preveni evoluția acesteia spre parodontită.

Cum să preveniți

O bună igienă orală

Aceasta înseamnă să vă spălați pe dinți timp de două minute cel puțin de două ori pe zi - dimineața și înainte de culcare - și să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi. Mai bine, periați-vă după fiecare masă sau gustare sau după cum vă recomandă medicul dentist. Folosirea aței dentare înainte de periaj vă permite să curățați particulele de alimente și bacteriile desprinse.

Vizite regulate la dentist

Mergeți regulat la dentist sau la igienistul dentar pentru curățări, de obicei la fiecare șase până la 12 luni. Dacă aveți factori de risc care vă cresc șansele de a dezvolta parodontită - cum ar fi faptul că aveți gura uscată, luați anumite medicamente sau fumați - este posibil să aveți nevoie de o curățare profesională mai des. Radiografiile dentare anuale pot ajuta la identificarea bolilor care nu sunt observate printr-un examen dentar vizual și la monitorizarea schimbărilor în sănătatea dumneavoastră dentară.

Bune practici de sănătate

Practici precum o alimentație sănătoasă și gestionarea glicemiei dacă aveți diabet sunt, de asemenea, importante pentru a menține sănătatea gingiilor.

Importanța clătirii cu apă de gură

Verificați întotdeauna componentele din flaconul dvs. cu apă de gură și căutați componente care luptă cu germeniiși combat boala gingivală, cum ar fi apa de gură LISTERINE® (care are , mentol, metil salicilat și timol — patru uleiuri esențiale îndepărtează germenii care cauzează boala gingivală). Utilizând o apă de gură periodic veți combate bacteriile care se agață de gingiile dvs. și formează placa bacteriană. Când placa bacteriană nu este eliminată, aceasta se poate transforma în tartru. Unele ape de gură conțin și fluor care protejează dinții împotriva cariilor.

Ghid ușor de utilizat de copii pentru clătire

LISTERINE® Teeth & Gum Defence

LISTERINE® Teeth & Gum Defence Gust Mai Puțin Intens

LISTERINE® Total Care