Dinții au culoarea albă naturală?

Dinții nu au culoarea albă naturală. Aceștia au o nuanță perlată care, pe măsură ce îmbătrânim, indiferent de cât de bună este igiena dvs. orală, treptat se îngălbenesc. Puteți vedea acest lucru atunci când dinții albi de lapte sunt înlocuiți cu dinții permanenți care, prin natura lor, sunt mai galbeni. Pe măsură ce îmbătrânim, stratul exterior al smalțului dinților se uzează și expune stratul de dentină al dinților, care este mai galben. În timp, apar tartrul și petele de uzură, iar culoarea dinților se poate înnegri.

Sunt dinții albi mai sănătoși?

Un zâmbet alb și sănătos se află pe lista de dorințe a tuturor. Există multe motive pentru care dinții dumneavoastră se pot închide la culoare. Pe unele nu le putem controla, precum vârsta sau accidentele din tinerețe care pot perturba dezvoltarea smalțului dentar.

Dinții albi sunt adesea percepuți ca fiind un semn de vitalitate, dar nu înseamnă neapărat că dinții sunt sănătoși și puternici. Sănătatea dentară înseamnă mult mai mult decât a avea dinți albi ca perlele. În timp ce dinții albi ar putea să nu aibă nicio dovadă vizibilă de carii, unele zone pot prezenta afecțiuni ascunse la prima vedere.

Există mai multe cauze ale decolorării dinților, printre care următoarele:

 • Alimentele/băuturile. Cafeaua, ceaiul, sucurile, vinurile și anumite fructe și legume (de exemplu, merele și cartofii) vă pot colora dinții.
 • Consumul de tutun. Fumatul sau mestecatul tutunului pot colora dinții.
 • Igiena dentară precară. Dacă nu vă spălați pe dinți, nu folosiți ața dentară și nu clătiți suficient pentru a îndepărta placa bacteriană și substanțele care produc pete.
 • Bolile. Mai multe boli care afectează smalțul (suprafața dură a dinților) și dentina (țesutul de sub smalț) pot duce la decolorarea dinților. Tratamentele pentru anumite afecțiuni pot afecta, de asemenea, culoarea dinților. De exemplu, radiațiile la nivelul capului și gâtului și chimioterapia pot provoca decolorarea dinților. În plus, anumite infecții la mamele însărcinate pot duce la decolorarea dinților bebelușilor prin afectarea dezvoltării smalțului.
 • Medicamente. Se știe că antibioticele precum tetraciclina și doxiciclina decolorează dinții atunci când sunt administrate copiilor ai căror dinți sunt încă în dezvoltare (înainte de vârsta de 8 ani). Clorurile și spălăturile bucale care conțin clorhexidină și clorură de cetilpiridiniu pot, de asemenea, colora dinții. Unele antihistaminice, medicamentele antipsihotice și medicamentele pentru hipertensiune arterială cauzează, de asemenea, decolorarea dinților.
 • Materialele dentare. Unele dintre materialele folosite în stomatologie, cum ar fi restaurările din amalgam, în special cele care conțin sulfură de argint, pot provoca o colorare gri a dinților.
 • Îmbătrânirea. Pe măsură ce îmbătrâniți, stratul exterior de smalț de pe dinți se uzează, dezvăluind culoarea naturală a dentinei.
 • Genetica. Unele persoane au în mod natural un smalț mai strălucitor sau mai gros decât altele.
 • Mediul înconjurător. Excesul de fluor, fie din surse din mediul înconjurător (niveluri ridicate de fluor în mod natural în apă), fie din utilizarea excesivă (aplicații de fluor, clătiri, paste de dinți și suplimente de fluor luate pe cale orală) poate provoca decolorarea dinților.
 • Traumatismele. De exemplu, leziunile provocate de o căzătură pot perturba formarea smalțului la copiii mici ai căror dinți sunt încă în dezvoltare. Traumatismele pot provoca, de asemenea, decolorarea dinților la adulți.

Dinții galbeni înseamnă o sănătate orală precară?

Mulți oameni cred că a avea dinții galbeni este un semn al unui zâmbet nesănătos și al unei igiene orale precare. Deși nu este nimic în neregulă cu dorința de a avea dinți mai albi, este posibil să nu fie nimic în neregulă cu sănătatea dumneavoastră orală sau cu rutina de îngrijire orală dacă dinții dumneavoastră sunt ușor gălbui.

Igiena dentară pentru o dantură albă

Nu toate produsele de albire funcționează sau sunt potrivite pentru toată lumea. Iată care sunt obiceiurile zilnice care vă pot ajuta să vă asigurați că dinții nu se închid la culoare ca urmare a unei igiene orale inadecvate. Atunci când nu vă periați dinții, nu folosiți ața dentară și nu vă clătiți în mod regulat pentru a elimina particulele alimentare, bacteriile și resturile din gură se pot transforma în substanțe care produc pete și care înnegresc dinții. Urmați acești pași în fiecare zi pentru a preveni petele de pe dinți cauzate de igienă:

 1. Periați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosind o pastă de dinți care conține fluor.
 2. Utilizați ața dentară cel puțin o dată pe zi, pentru a curăța zonele greu accesibile dintre dinți.
 3. Clătiți utilizând o apă de gură antitartru, cum ar fi LISTERINE®, timp de 30 de secunde, de două ori pe zi, ce ajută la prevenirea acumulării de tartru pentru a menține dinții albi în mod natural.

Dacă respectați această rutină zilnică pentru o gură sănătoasă, nu numai că evitați acumularea plăcii bacteriene, dar minimizați și riscul apariției cariilor dentare.

LISTERINE® Advanced White Gust Mai Puțin Intens

Primele 6 motive pentru care dinții dvs. sunt atât de galbeni