Care este legătura între boala gingivală, gingivită și periodontită?

Atunci când vă preocupă gingiile și începeți cercetările, acestea devin rapid confuze, cu mulți termeni utilizați pentru a face referință la același lucru-boala gingivală. Iată cum sunt termenii conectați: Boala gingivală este un termen general, larg pentru a descrie infecția bacteriană din gura dvs. Atât gingivita, cât și periodontita sunt utilizate pentru a descrie boala gingivală, dar cuvintele nu sunt interschimbabile și nu au exact aceeași semnificație.

Biopelicula este un strat subțire, mâzgos de bacterii care aderă la suprafețele din gură, cum ar fi limba, gingiile și dinții. Cu toții avem biopeliculă, chiar și cei mai avizi fani ai periajului, aței dentare și apelor de gură, deoarece pelicula aderentă se agață de orice suprafață umedă (aceasta se întâmplă și în natură: gândiți-vă la pietrele alunecoase sau la chila alunecoasă a unei bărci).

Dacă vă periați, folosiți ață dentară și clătiți regulat, puteți reduce biopelicula. Dar când obiceiurile de periaj, ață dentară și clătire lipsesc, biopelicula se poate acumula și dezvolta într-o placă dentară pe care o puteți vedea cu ochiul liber (de regulă este de culoare galben pal).

Biopelicula mai groasă poate irita gingiile și determina răspunsul inflamator al corpului. Aceasta va face ca gingiile să apară roșii și umflate în loc să aibă culoarea roz normal și stare fermă. Dacă este lăsată netratată, gingivita, stadiul timpuriu al bolii gingivale, care este complet tratabilăă atunci când se iau măsuri rapide, aceasta poate evolua la boala gingivală gravă, numită periodontită, care poate infecta osul.

Gingivita descrie boala ușoară a gingiilor în stadiu timpuriu, marcată de gingiile roșii, umflate care sângerează ușor la periaj sau ață dentară. Dacă gingivita nu este tratată prin îmbunătățirea igienei orale, aceasta poate evolua și dezvolta într-un stadiu mai grav (ireversibil) al bolii gingivale numit periodontită, care atacă gingiile, osul și țesutul conjunctiv care ține dinții pe ficși, slăbindu-i în final până la punctul în care cad. Boala gingivală este cauza principală a pierderii dinților. De aceea cel mai bine este să abordați problemele gingivale timpuriu prin instituirea unei rutine de clătire imbatabile.

LISTERINE® Teeth & Gum Defence

LISTERINE® Total Care