4 pași pentru o gură sănătoasă

1. PERIAȚI

Învățați să vă periați dinții bine. Un bun periaj durează cel puțin două minute.

La periere, se recomandă să țineți peria într-un unghi de 45º față de gingie și faceți mișcări scurte, line pe suprafețe interne și externe ale fiecărui dinte, mișcarea dislocând placa de pe suprafața dintelui și gingia acestuia.

Nu uitați să curățați toate suprafețele dinților: interioare, exterioare, suprafețele de masticat, dinții greu accesibili și zonele din jurul plombelor, coroanelor sau a altor lucrări protetice. Fiți atenți la linia gingiilor. Concentrați-vă asupra curățării fiecărei secțiuni. Pentru a obține o respirație mai proaspătă, asigurați-vă că periați și limba.

Dacă vă sângerează gingiile, nu opriți periajul, cu un periaj metodic puteți inversa primele etape ale gingivitei. Vizitați medicul stomatolog dacă sângerarea persistă.

Este important să alegeți o periuță corespunzătoare. Nu are sens să urmați o tehnică de periaj corespunzătoare dacă nu aveți instrumentul corect. O perie cu duritate mică sau medie, cu peri sintetici și cap mic este cea mai bună pentru a ajunge în zone greu accesibile. Pe de altă parte, este important să înlocuiți periuța când începe să prezinte semne de uzură sau la fiecare 3 luni.

2. CURĂȚAREA INTERDENTARĂ CU AȚĂ ȘI PERII SPECIALE

Este dificil să accesați spațiul interproximal, care este cel dintre dinți. Deseori rămâne mâncare aici și nu poate fi scoasă cu periuța. Pentru a curăța aceste zone, trebuie să folosiți perii speciale sau ața dentară o dată pe zi.

3. UTILIZAREA APEI DE GURĂ

Există multe zone din gură unde bacteriile se pot așeza: pe dinți, evident, dar și pe limbă și gingii. Utilizarea apei de gură după periaj este importantă pentru a reduce proliferarea acestora.

Apele de gură pot fi utilizate zilnic pentru a obține o bună igienă orală sau temporar pentru anumite probleme.

Spălările zilnice cu apă de gură, cum ar fi LISTERINE®, trebuie încorporate în rutina zilnică a igienei orale drept supliment la periaj și ață dentară. Printre caracteristicile apelor de gură pentru uzul zilnic trebuie să evidențiem importanța unui efect antibacterian bun, capabil de înlăturare a plăcii, protejându-vă gingiile și combătând bacteriile care cauzează halitoza. Apele de gură care se bazează pe uleiuri esențiale reprezintă o bună alegere, întrucât și-au dovedit eficacitatea în toate aceste aspecte.

4. CONSULTUL MEDICULUI STOMATOLOG

Credeți că aveți dinți și gură sănătoasă, deoarece le spălați în fiecare zi? Aceasta nu este o scuză pentru a nu merge la medicul stomatolog! Medicul dvs. stomatolog vă va spune cât de des trebuie să efectuați un examen. Multe persoane nu se duc la medicul stomatolog în mod regulat.

Placa care se formează pe suprafața dinților este compusă din proteine salivare, bacterii, zaharuri complexe și acizi. Periajul dinților și utilizarea apelor de gură și a aței dentare reduc aceste acumulări. Cu toate acestea, dacă igiena orală nu este optimă, placa dentară ajunge să se formeze pe termen lung, iar cu acumularea de minerale devine tartru.

După ce apare tartrul, acesta trebuie înlăturat de medicul stomatolog sau igienist. Tartrul este unul dintre factorii responsabili pentru gingivită și decolorarea dinților. De aceea, vă recomandăm ferm să mergeți periodic la medicul stomatologic.